Naast Komoot en Wikiloc die ik gebruik om routes op voorhand uit te stippelen is er nog een andere app die ik steevast op mijn smartphone gebruik voor wandelingen en reizen: GuruMaps. GuruMaps is een app die wereldwijd verschillende soorten kaarten aanbied: Wegenkaarten, stadskaarten , openbaar vervoer, fietspaden, topografische kaarten. En deze kan je downloaden op je smartphone zelf zodat je ook op wanneer je gene bereik hebt kan terugvallen op je navigatie. Google Maps heeft deze functie ook hoor ik u denken, dat klopt, maar niet zo gedetailleerd, up to date en gevarieerd als Guru Maps.
Ik gebruik het vooral wanneer de kaarten op mijn Garmin kompas het af laten weten, de route niet correct is of niet klopten wegens outdated kaart. Omdat je met GuruMaps steeds de laatste versie van je kaarten hebt en omdat ze een hoog detail niveau hebben laten deze je eigenlijk nooit in de steek. Als je de kaarten offline hebt op je GSM heb je zelfs geen internet verbinding nodig enkel een smartphone met GPS en dat heeft elke recent model. Geleidelijk aan ben ik volledig overgestapt naar GuruMaps voor al mijn wandelingen. Het enige dat ik extra inpak is een battery pack zodat mijn smartphone niet zonder power valt.
Handig is ook dat je als je een kaart van een regio heb gedownload, je ineens alle type kaarten van die regio mee download: Cycle Map, Topografische kaart en City map, telkens voorzien van alle nuttige POI’s per type kaart. Op de stadskaart vind je bakker, warenhuizen, apothekers, ziekenhuizen etc. Op de wandelkaart alles wat je nodig hebt voor wandelingen: hoogte lijnen, bankjes, riviertje, schuilhutten, … etc.
Ik verzamel zo op vakantie, voor ’t werk of voor plezier alles belangrijke punten of tracks op waar ik ben geweest. En als je zelf punten of routes opslaat in de app dan kan je daar op verschillende manieren naar navigeren, handig! Zeker als je veel plekken aandoet of ergens maar kort verblijft en niet alles kan memoriseren.
Enfin, je moet het zelf maar eens downloaden en door grasduinen, er zijn nog heel veel extra features en mogelijkheden om te ontdekken. Er is een gratis versie, die uitstekend werkt, een betalende maandelijkse versie en een versie met eenmalige aankoop. Je kan het op verschillende devices gebruiken. Hoewel het enkel een smartphone & Tablet app is kan je wel links maken zodat mensen jouw tracks en POI’s kunnen bekijken en downloaden. Zoals hier van onze trip naar Saint Christophe.
Ik heb ‘m zelfs op een oude smartphone geïnstalleerd om samen met een paar andere apps als dedicated GPS te gebruiken. In elk geval is Guru Maps voor mij een onmisbare app geworden om me te nemen op reis. En